Bij het plannen van uw nieuwe bloementuin is het belangrijk om de juiste bloempot te kiezen voor uw nieuwe flora. Door de juiste pot te kiezen, zorgt u ervoor dat uw nieuwe tuin goed gedijt en de nodige verzorging krijgt. Houd bij het kiezen van een pot rekening met deze tips, zodat u uiteindelijk de perfecte pot voor uw ruimte hebt. In een notendop is de juiste pot er een die groot genoeg is om meerdere planten in te zetten, maar toch klein genoeg om niet in de weg te staan. Als u op zoek bent naar een nieuwe bloempot, kijk dan eens bij Top Tuincentrum. Houd dan deze tips in gedachten zodat u de perfecte bloempot voor uw ruimte krijgt.

Bepaal hoeveel licht uw planten zullen krijgen

Voordat u uw nieuwe bloempot koopt, is het belangrijk om te bepalen hoeveel licht uw planten zullen krijgen. De grootte van de pot hangt af van de hoeveelheid licht in uw ruimte. Potten met meer zonlicht zijn een betere keuze voor planten die veel zonlicht nodig hebben.

Denk aan drainage en winteronderhoud

De pot moet aan de onderkant drainageopeningen hebben, zodat het water kan ontsnappen. Dit is van cruciaal belang als u planten gaat planten in potten die het hele jaar door buiten blijven staan. Je wilt dat de grond tussen de gietbeurten voldoende opdroogt zodat hij niet te nat wordt, wat wortelrot of andere problemen kan veroorzaken. Sommige mensen kiezen een pot met een gat aan de zijkant dat ze kunnen gebruiken als overloopafvoer en plaatsen dit onder de pot. Dan vullen ze de pot met stenen en grind, en het water stroomt vrij door het gat in de overloopgoot terwijl het ook uit de bodem wegloopt. Het soort plant dat u plant zal ook bepalen hoeveel ruimte u nodig heeft voor uw nieuwe aanplant. Voor planten met wortels die veel ruimte nodig hebben, zijn bijvoorbeeld grotere potten nodig dan voor planten met een ondiep wortelstelsel.

Bedenk hoe je de pot gaat vervoeren

Het vervoeren van een pot is een belangrijke overweging bij de aankoop van een nieuwe pot. Houd er rekening mee dat de pot van punt A naar punt B moet worden vervoerd en als hij te groot is, kan het moeilijk zijn hem te verplaatsen. Potten kunnen ook zwaar zijn en zonder handvat aan de zijkant kan het vervoeren ervan onaangenaam zijn.

Ken de bodemvereisten van uw planten

Het eerste wat je moet weten is of je planten grond nodig hebben die goed afwatert of niet. Als dat zo is, dan wil je een pot met drainagegaten. Als je planten grond nodig hebben die niet goed draineert, dan wil je een pot zonder drainagegaten. Het is ook belangrijk om te weten of je planten veel zon nodig hebben of niet. Als uw planten veel zon nodig hebben, moet de pot veel licht en warmte kunnen doorlaten. Potten die dieper zijn, werken het beste voor dit type plant, omdat de wortels van de plant dan verder de grond in kunnen groeien en meer zonlicht en warmte krijgen. Heeft uw plant echter minder zon nodig, dan kunt u beter een ondiepe pot kiezen, zodat er minder concurrentie is tussen de wortels van verschillende planten om zonlicht en warmte.

Kies een pot die gemakkelijk schoon te maken is

Het schoonmaken van potten is een onderdeel van het tuinieren, dus het is het beste om een pot te vinden die gemakkelijk schoon te maken is. Kies een pot die een opening in de bodem heeft voor overtollig water en aarde. Een pot met een opening in de bodem is snel en gemakkelijk schoon te maken. Metalen potten zijn wintervast. Overweeg eens een gouden bloempot, voor meer sfeer in de tuin.

Neem een bewuste beslissing

Wanneer u op zoek bent naar een bloempot, wilt u er zeker van zijn dat u bewust beslist waar u naar op zoek bent. Als u net begint in uw nieuwe tuin, kan het belangrijk zijn om een multi-pot aan te schaffen. Dit zal u op weg helpen door u een heleboel opties te geven zonder de bank te breken. Als je al ervaring hebt met planten, kun je het beste losse potten kopen met verschillende maten. Op die manier hebben al je planten genoeg ruimte en zullen ze niet te veel concurrentie van elkaar ondervinden.