Het houden van een vijver is een beetje als het hebben van een huisdier – het vergt veel werk en aandacht om hem gelukkig en gezond te houden. Maar net als bij elk huisdier is het werk het meer dan waard als u uw Oase vijverpomp tot leven ziet komen. Hier volgen enkele tips om uw gekochte vijver het hele jaar door gezond en bloeiend te houden.

Laat je filter 24/7 draaien

De sleutel om uw water schoon te houden is om altijd een goede filter te laten werken. Als u een visvijver hebt, is dit nog belangrijker, omdat het filter hun afval opvangt zodat het uw vijverwater niet stinkt en giftig maakt. Zorg voor een betrouwbaar filter dat 24/7 draait, zodat u altijd zeker weet dat uw water schoon en veilig is voor planten en vissen. Als het filter ooit stuk gaat, moet u het zo snel mogelijk repareren. Als u het te lang laat zitten, wordt uw vijver snel troebel en wordt het water uiteindelijk giftig voor vissen en planten.

Test en regel het water regelmatig

Er zijn veel dingen die de kwaliteit van uw vijverwater kunnen beïnvloeden, van de pH-waarde tot nitraten. Door deze bij te houden weet u wanneer u meer aandacht aan de behoeften van uw vijver moet besteden. pH-waarde: de pH-waarde van uw water hangt grotendeels af van de hoeveelheid organisch materiaal in uw vijver. Hoe meer planten er zijn, hoe meer voedingsstoffen er zullen zijn, wat de pH-waarde van uw water zal beïnvloeden. Nitraten: hoeveel ammoniak en nitraten er in uw water zitten kan u veel vertellen over hoe uw vissen en planten het doen. Als ze te hoog zijn, kun je overwegen een groter filter te kopen of meer planten toe te voegen. Als u niet zeker weet wat de juiste pH-waarde is voor uw vijver, kunt u terecht bij een plaatselijke tuinwinkel. Zij kunnen u helpen het juiste product te vinden om de pH-waarde te regelen.

Kijk uit voor ongedierte

Afhankelijk van het type vijver dat u hebt, kunt u te maken krijgen met verschillende plagen. Als u veel vissen hebt, kunt u te maken krijgen met slakken, kikkers of verschillende soorten mieren. Heeft u veel planten, dan kunt u te maken krijgen met muggen of ander ongedierte. Er zijn een paar manieren om dit ongedierte aan te pakken. Een daarvan is het gebruik van een pesticide. Maar wees voorzichtig met pesticiden, want ze kunnen giftig zijn voor vissen en planten. Een andere mogelijkheid is het gebruik van natuurlijke ongediertebestrijdingsmiddelen, zoals cayennepeper, knoflookpoeder of hete pepers. Deze kunnen wat lastiger te gebruiken zijn, maar ze zijn veel effectiever en veiliger dan pesticiden.

Voedingsstoffen toevoegen om algengroei te bevorderen.

Als u voedingsstoffen aan uw vijver wilt toevoegen, kunt u algen kweken. Algen zijn een natuurlijke bron van voedingsstoffen, waar uw planten dol op zullen zijn. Algen zijn ook een geweldige voedselbron voor uw vissen, dus het is een win-win situatie. Er zijn een paar manieren om algen in uw vijver te laten groeien. De eerste is om de hoeveelheid licht die uw planten krijgen te verhogen. De tweede is meststoffen toevoegen aan het water. Beide methoden verhogen de hoeveelheid voedingsstoffen in het water, wat de algengroei bevordert.

Conclusie

Het houden van een vijver is een grote verplichting, maar ook erg leuk. Door deze basisonderhoudstips op te volgen, kunt u uw vijver schoon en gezond houden, en zullen uw vissen en planten gelukkig zijn. Of u nu een grote of kleine vijver hebt, het is belangrijk om er goed voor te zorgen, zodat hij goed voor u kan zorgen.